Als je een huis koopt, krijg je met verschillende soorten belasting te maken. Om te beginnen de overdrachtsbelasting. Als je zelf in de woning gaat wonen, betaal je 2% aan overdrachtsbelasting over de koopsom. Maar als je het huis koopt als belegging (bijvoorbeeld voor de verhuur of als vakantiewoning) dan betaal je 10,4% aan overdrachtsbelasting. Starters hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen over de woning die zij kopen om zelf in te gaan wonen, als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Als in de koopsom ook een bedrag zit voor overgenomen roerende zaken (zoals gordijnrails en een stellingkast in de garage), dan mag je de waarde van die roerende zaken aftrekken van de koopsom. Hierdoor betaal je minder overdrachtsbelasting. Je moet dan wel een lijst maken van welke roerende zaken je van de eigenaar hebt overgenomen. Als eigenaar ga je ook onroerendezaakbelasting (ozb) en andere belastingen betalen.
Ook voor de inkomstenbelasting verandert er het een en ander als je eigenaar bent van een woning. Afhankelijk van het feit of je er zelf woont (eigen woning) of dat de woning als belegging wordt gebruikt, heb je te maken met belasting die je betaalt in verschillende boxen: box 1 (eigen woning) of box 3 (belegging).
Bij wie ga je geld lenen om een huis te kopen? Dat kan ‘gewoon’ bij de bank maar ook bij pa en ma. Als je geld leent bij een bank om een huis te kopen, dan wil de bank in ruil daarvoor onder meer een hypotheekrecht op je huis. Met een hypotheekrecht heeft de bank zekerheid dat je ooit de hypothecaire geldlening terugbetaalt. Als je het huis in de toekomst namelijk verkoopt, moet je uit de verkoopopbrengst eerst de bank de lening terugbetalen. En als je de hypotheekrente niet meer betaalt, dan kan de bank (na aanmaningen) uiteindelijk je huis op een veiling verkopen.
Het is té belangrijk om nog langer te wachten. Tijd dus om contact op te nemen.
notaris vinden