Zorgen om de zorgbijdrage?
Je wilt er liever niet aan denken. Maar op latere leeftijd kun je in een verzorgingshuis terechtkomen. Je moet dan een ‘eigen bijdrage’ betalen voor je eigen verzorging. Door een clausule in je testament op te nemen kun je die eigen bijdrage zo laag mogelijk houden.
De overheid heeft ingewikkelde regels opgesteld om te bepalen hoeveel je aan ‘eigen bijdrage’ moet betalen. Veel mensen vrezen dat hun spaargeld, waarvoor ze hun hele leven zuinig geleefd hebben, bij de overheid terechtkomt in plaats van bij de kinderen of andere erfgenamen. Ook zijn zij bang in financiële problemen te komen als zij in een verpleeghuis terechtkomen omdat hun geld ‘vastzit’, bijvoorbeeld in een verhuurd huis. We leggen graag uit wat je kunt doen om een en ander zo goed mogelijk te regelen.
Met je testament kun je zorgen dat de regels in jouw voordeel en dat van je partner uitpakken.
Dat zit zo. Vaak willen partners alles aan elkaar nalaten. De partner die nog leeft, heeft dan wel een schuld aan de kinderen. Zij kunnen die schuld echter nog niet opeisen. Zonder testament telt deze schuld aan de kinderen niet mee bij de berekening van de eigen bijdrage voor zorg. Zeer onterecht, want je partner lijkt hierdoor veel rijker dan hij of zij is. Als je van tevoren niets regelt, moet je partner dus veel meer eigen bijdrage betalen voor zorg.
Met een speciale clausule in je testament kun je dat veranderen, zodat je partner veel minder eigen bijdrage betaalt. Er zijn echter wel complicaties aan deze clausule verbonden die we graag persoonlijk met je bespreken.