Je kunt je kinderen onterven. Maar dat betekent niet dat ze niets krijgen!
Er moet heel wat gebeuren voor ouders hun kinderen onterven. Ondanks de grootste familiedrama’s kiezen de meeste ouders ervoor ze toch iets na te laten. Zelfs als er helemaal geen contact meer is. Maar wat als je dat echt niet wilt? Kun je je kind dan onterven?
Netwerk Notarissen doet jaarlijks onderzoek naar familiebanden in het kader van de familiemonitor. Uit dit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders geen contact meer heeft met één of meer van hun familieleden. In ongeveer 16% van die gevallen gaat het dan om ouders en hun kinderen. Veel meer dan je wellicht zou denken. De vraag of het mogelijk is een kind te onterven is dan ook eigenlijk niet zo vreemd.
In je testament bepaal je wie je erfgenamen zijn en wat zij krijgen. Je kunt je kinderen ook onterven. Maar dat betekent niet automatisch dat dit kind niets krijgt. Je kind kan namelijk zijn zogenaamde ‘legitieme portie’ opeisen. En als dat op tijd en volgens de regels gebeurt, krijgt het onterfde kind alsnog een geldbedrag. Dit is de helft van wat je kind zou krijgen als er helemaal geen testament zou zijn gemaakt.
Ook al kun je je kind dus niet 100% onterven, het maken van een testament heeft wel degelijk zin. Want het ‘zwarte schaap’ krijgt alleen iets, als het zelf en op tijd actie onderneemt. En het uitgekeerde bedrag is maximaal de helft. Ook krijgt het onterfde kind alleen recht op een bedrag. Dit kind doet dus niet mee bij het verdelen van spullen en bezittingen.
In plaats van onterven kun je bijvoorbeeld ook minder geven aan één van de kinderen of je kunt je kleinkinderen erfgenaam maken in plaats van je kind.