Hoezo werknemersverzekeringen? Ik ben toch ondernemer?! #maandvanhetondernemen
Ben je bestuurder van een bv? Dan kun je net als een werknemer verplicht verzekerd zijn voor werknemersverzekeringen, zoals de ziektewet en de werkeloosheidswet.
Bestuurders van een bv vallen niet onder de verplichte verzekering als de zogenaamde dga-regeling van toepassing is. Kort door de bocht is dat het geval in een van de volgende twee situaties:
1. de bestuurder kan als aandeelhouder zijn eigen ontslag tegenhouden
2. er zijn meerdere bestuurders/aandeelhouders die allemaal gelijke zeggenschap hebben.
In andere gevallen is er een verplichte verzekering voor de werknemersverzekeringen.
Het maakt niet uit of je zelf bestuurder bent of dat je bv bestuurder is.
Als er een nieuwe aandeelhouder komt, dan kan het zijn dat je daardoor niet meer voldoet aan de voorwaarden van de dga-regeling. Dan moet je dus ineens premie gaan betalen voor werknemersverzekeringen.
Een voorbeeld:
Sander en Jaap hebben ieder de helft van de aandelen in een bv. Zij zijn ook bestuurder van die bv. Zij gaan samenwerken met Ines. Ines krijgt 20% van de aandelen en Sander en Jaap ieder 40%.
Tot de samenwerking met Ines vielen Sander en Jaap als bestuurder onder de dga-regeling. Daardoor hoefde geen premie voor hen te worden betaald. Door de samenwerking kan dit zijn veranderd.
Beslissend is of zij met 40% van de aandelen hun eigen ontslag kunnen tegenhouden.
Veel ondernemers schrikken van de gedachte dat ze onder verplichte werknemersverzekeringen kunnen vallen. De eerste reactie is dat verplichte verzekeringen moeten worden voorkomen. Dat is niet altijd de beste keus.