Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

Als jij en een aantal anderen geld willen ophalen voor een lokaal goed doel dan loop je tegen verschillende zaken aan. Je hebt een vorm nodig om het en een ander te gaan organiseren. En, op welke bankrekening laat je het geld voor het goede doel binnenkomen? Vaak kiest men ervoor om een stichting op te richten die een eigen bankrekening aanvraagt. Hoe gaat een stichting oprichten in z’n werk? En, hoe zorg je ook nog voor fiscaal voordeel voor je goede doel?

Hoe richt je een stichting op?

Het oprichten van een stichting loopt via de notaris. Die maakt een akte waarin de statuten van de stichting komen te staan. De statuten zijn zeg maar de spelregels van de stichting. Deels zijn die statuten wettelijk voorgeschreven; deels geef je zelf invulling aan de specifieke zaken voor ‘jouw’ stichting. De stichting moet een naam hebben en ook het doel van de stichting moet worden opgenomen in de statuten.

Voor de statuten moet je ook bedenken wie het bestuur moet worden van de stichting en hoe het bestuur besluiten neemt. In de statuten van een stichting wordt ook vastgelegd wat er met het geld gebeurt dat over is als de stichting wordt opgeheven.

Voordelen van een ANBI

Met de stichtingsvorm heeft jullie goede doel ook de kans te worden gezien als een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Het voordeel van een ANBI is dat deze geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen hoeft te betalen. En als de ANBI zelf schenkingen doet aan een ander goed doel (met een algemeen belang) dan hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen.

Als het de bedoeling is dat de stichting een ANBI-status krijgt dan moeten de statuten aan een aantal voorwaarden voldoen. De notaris neemt de algemene punten voor een stichting en de specifieke ANBI-eisen die in de statuten moeten komen met jullie door. De notaris maakt dan eerst een ontwerp van de statuten. Na het fijn slijpen van de statuten met de notaris kan de akte worden ondertekend!

Met die akte is de stichting dan officieel opgericht. De notaris administreert dit bij de Kamer van Koophandel. De bestuurders van de stichting kunnen dan officieel aan de slag en bijvoorbeeld een bankrekening openen. Jullie kunnen beginnen om van het goede doel een succes te maken!

Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

verder in het nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament
21 oktober 2024nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament

In De Telegraaf van vandaag lezen we dat nabestaanden en notarissen steeds vaker worstelen met de vraag tot welk moment erflaters wilsbekwaam zijn. Aanleiding is het voorval waarbij drie Limburgse...

lees verder >
In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'
23 september 2024nieuws

In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'

Erfenissen worden steeds groter en daardoor komt er steeds vaker ruzie over deze erfenissen berichtte De Telegraaf in de zaterdageditie. Erfrechtadvocaten en mediators hebben hun handen vol. Lucienne van der...

lees verder >
Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025
17 september 2024nieuws

Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025

Vandaag is het Prinsjesdag. De Koning heeft de troonrede voorgelezen. Daarna heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. Op dat moment zijn...

lees verder >
direct notariële hulp