Gezien in Max Meldpunt: een recreatiewoning met zorgen. Maar het kan gelukkig anders.

Nu de zomer nadert en we door de pandemie ontdekken hoe fijn Nederland als vakantieland kan zijn, is het kopen van een chalet op een vakantiepark voor veel Nederlanders een aanlokkelijk perspectief.
In Max Meldpunt werd vrijdagavond aandacht besteed aan problemen die chaleteigenaren ondervinden. Bijvoorbeeld ruzie met de eigenaar van het park of kostenverhogingen.

Als je een chalet koopt, is het belangrijk te weten hoe het juridisch in elkaar steekt. Word je eigenaar van het chalet? En koop je de grond waarop het chalet staat of is dat ook huur? Wat gebeurt er als je het chalet wilt doorverkopen of als je overlijdt? De Netwerknotaris kan je in een kort consult of scan helpen een antwoord te vinden op deze vragen zodat je teleurstelling en hoge kosten achteraf, voorkomt. Max nam contact op met de Consumentenbond die adviseert om voorafgaand aan de koop een notaris in de arm te nemen.

Klik hier om het item terug te kijken.

Voor je gevoel mag het dan zo zijn dat het jouw chalet is en jouw plekje op het park, maar het hangt er maar vanaf hoe het juridisch allemaal in elkaar steekt.
Juridisch zit het op vakantieparken vaak knap lastig in elkaar. Veel van de vakantieparken zijn ook de verkoper van het chalet. Zij laten dan de koper een koopcontract tekenen waarin staat dat het chalet gekocht wordt en dat daarnaast maandelijks huur betaald moet worden grond. Je loopt dan de kans dat je niet eigenaar wordt van het chalet omdat het chalet als onroerend moet worden beschouwd. Dit betekent dat de chalets eigendom zijn van de eigenaar van de grond ook al staat er in een contract dat je een chalet koopt. Veel chaletkopers betalen wel een koopsom voor een chalet maar worden er juridisch gezien geen eigenaar van. Daarnaast betalen ze ook nog huur aan het vakantiepark.

Maar er zijn meer valkuilen. Als het chalet wel roerend is, is het de vraag of je vrij bent om het chalet te verkopen aan wie je maar wil. Of dat je verplicht bent je chalet eerst te koop aan te bieden aan de eigenaar van het vakantiepark die het volgens het contract mogelijk voor een lagere prijs mag kopen.

Er zijn vakantieparken aangesloten bij de RECRON en ook de algemene voorwaarden van die organisatie hanteren. Maar ook dan ben je nog niet helemaal vrij te doen en laten wat je wilt met je chalet.

Gezien in Max Meldpunt: een recreatiewoning met zorgen. Maar het kan gelukkig anders.

verder in het nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament
21 oktober 2024nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament

In De Telegraaf van vandaag lezen we dat nabestaanden en notarissen steeds vaker worstelen met de vraag tot welk moment erflaters wilsbekwaam zijn. Aanleiding is het voorval waarbij drie Limburgse...

lees verder >
In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'
23 september 2024nieuws

In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'

Erfenissen worden steeds groter en daardoor komt er steeds vaker ruzie over deze erfenissen berichtte De Telegraaf in de zaterdageditie. Erfrechtadvocaten en mediators hebben hun handen vol. Lucienne van der...

lees verder >
Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025
17 september 2024nieuws

Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025

Vandaag is het Prinsjesdag. De Koning heeft de troonrede voorgelezen. Daarna heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. Op dat moment zijn...

lees verder >
direct notariële hulp