Een samenlevingscontract maken? Zo doe je dat.

Om een samenlevingscontract goed te kunnen opstellen, moet je eerst precies weten wat je wilt. Daarom is het belangrijk om eerst een goed gesprek te hebben met jullie Netwerknotaris. Zo kun je eenvoudig inventariseren welke wensen jullie hebben.

Je notaris vraagt je het hemd van het lijf. Hij of zij wil weten wat je vermogen is, welke bezittingen je hebt, maar ook welke schulden. En wat het eventuele gemeenschappelijke vermogen is. Uiteraard blijft alles strikt vertrouwelijk.

Daarna worden jullie wensen besproken aan de hand van verschillende prangende vragen:

Hebben jullie allebei evenveel meebetaald aan de gezamenlijke spullen?
Wat willen jullie regelen voor het geval jullie toch gaan uit elkaar gaan (scheiden)?
En wat willen jullie geregeld hebben voor het geval één van jullie komt te overlijden?
Wat willen jullie afspreken voor het geval dat één van jullie straks minder inkomen heeft? Bijvoorbeeld omdat jullie kinderen krijgen of één van jullie ziek of werkeloos wordt.

Voor een goed persoonlijk advies is het verder belangrijk dat jullie Netwerknotaris ook weet welke polissen jullie hebben lopen en hoe jullie pensioen wordt opgebouwd.

De Netwerknotaris vertaalt jullie wensen naar een samenlevingscontract dat precies bij jullie past. Hiervan wordt eerst een ontwerptekst gemaakt die je toegestuurd krijgt. Je kunt dit stuk rustig samen doorlezen. Daarna spreek je nog een keer af bij je Netwerknotaris om het samenlevingscontract helemaal door te nemen. Als jullie de tekst okay vinden, kan jullie samenlevingscontract dan meteen worden ondertekend.

Het originele samenlevingscontract wordt veilig in de kluis van je Netwerknotaris bewaard. Jullie krijgen uiteraard wel een afschrift mee.

Je gemeente hoef je niet te informeren

Je hoeft de gemeente niet te informeren dat je een samenlevingscontract hebt. Het is wel belangrijk dat jullie beiden op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Leestip: Jonge stellen maken hun eigen regels in een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract maken? Zo doe je dat.

verder in het nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament
21 oktober 2024nieuws

In de Telegraaf: zussen ruiken onraad bij plotseling aangepast testament

In De Telegraaf van vandaag lezen we dat nabestaanden en notarissen steeds vaker worstelen met de vraag tot welk moment erflaters wilsbekwaam zijn. Aanleiding is het voorval waarbij drie Limburgse...

lees verder >
In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'
23 september 2024nieuws

In de Telegraaf: 'Steeds vaker harde strijd om nalatenschap'

Erfenissen worden steeds groter en daardoor komt er steeds vaker ruzie over deze erfenissen berichtte De Telegraaf in de zaterdageditie. Erfrechtadvocaten en mediators hebben hun handen vol. Lucienne van der...

lees verder >
Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025
17 september 2024nieuws

Prinsjesdag 2024: dit zijn de belastingplannen voor 2025

Vandaag is het Prinsjesdag. De Koning heeft de troonrede voorgelezen. Daarna heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. Op dat moment zijn...

lees verder >
direct notariële hulp