De wereld beter achterlaten? Laat dan iets na aan een goed doel.
Er zijn heel wat goede doelen die de wereld een stukje beter proberen te maken. En jij kunt ze helpen. Ook na je overlijden.
Goed nieuws als je wit nalaten aan een goed doel. Alles wat je aan een goed doel nalaat, komt ook bij hen terecht. Want, mits ze een ANBI keurmerk hebben, hoeven ze geen erfbelasting te betalen. Er is ook geen maximum aan het aantal ANBI goede doelen dat je in je testament belastingvrij mag opnemen.
Kijk wel eerst op de website van de Belastingdienst of jouw goede doel een ANBI is.
ANBI betekent een algemeen nut beogende instelling. Deze instellingen zijn vrijgesteld van erfbelasting.
Je kunt een legaat nalaten of een goed doel erfgenaam maken.
Met een legaat laat je een bepaald bedrag of een bepaald goed, zoals een huis of schilderij, na aan jouw goede doel.
In je testament kun je beïnvloeden hoe jouw geld door het goede doel wordt besteed.
Ook bestaat bij sommige goede doelen de mogelijkheid om een ‘fonds op naam’ in te stellen via je testament. Dan bepaal je eveneens zelf hoe jouw geld moet worden uitgegeven.
Let wel op: Een erfgenaam krijgt een deel van al je bezittingen, maar ook van je schulden. Als je een goed doel benoemt tot erfgenaam is het dus extra belangrijk dat je ook een executeur benoemt. Deze executeur kan verder onder meer helpen bij het regelen van de uitvaart en de afwikkeling van je erfenis.
Netwerknotarissen werken samen met goede doelen om alles perfect voor je te regelen.
De branchevereniging Goede Doelen Nederland en Netwerknotarissen werken samen. Bijvoorbeeld om de kennis over schenken en nalaten aan goede doelen te verbeteren. Door onderling werkafspraken te maken loopt de afwikkeling van testamenten waarin een goed doel is opgenomen, veel soepeler.
Daarom ben je bij je Netwerknotaris aan het juiste adres als je een goed doel wilt opnemen in je testament.
Meer informatie over goede doelen vind je in de Goede Doelen Gids.