Weinig animo voor trouwen volgens oude huwelijksregels
Minister Dekker wil dat aanstaande bruidsparen via de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen kiezen voor de oude algehele gemeenschap van goederen. Met de invoering van de nieuwe huwelijksregels op 1 januari 2018 kan alleen via de notaris voor de algehele gemeenschap van goederen worden gekozen. Netwerk Notarissen vraagt zich af of bruidsparen op deze wetswijziging zitten te wachten en hield een peiling onder haar leden. De resultaten van deze peiling staan vandaag in De Volkskrant. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen concludeert: “Uit onze peiling blijkt dat nog slechts 13 procent van de trouwlustigen de notaris vraagt naar de 'ouderwetse' variant. En deze stellen gaan na een gesprek met de Netwerknotaris met een andere veel veiligere variant naar huis.”
Op 1 januari 2018 zijn we in Nederland van de algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen gegaan. Hierdoor delen koppels die gaan scheiden minder met elkaar. Ook levert de beperkte gemeenschap van goederen een betere bescherming tegen elkaars schulden op. Krap twee maanden nadat de nieuwe huwelijksregels zijn ingegaan komt minister Dekker met een wetsvoorstel waarmee via een omweg de oude algehele gemeenschap van goederen weer wordt heringevoerd.
Omdat Netwerk Notarissen door de minister werd gevraagd te adviseren over het wetsvoorstel heeft zij onder haar leden een peiling gehouden. “Door onze landelijke spreiding van aangesloten notariskantoren hebben we het beeld gekregen dat de vraag naar de oude algehele gemeenschap van goederen heel regionaal bepaald is. Bij tweede derde van de notarissen die vraag hadden gehad naar de oude algehele gemeenschap van goederen was het minder dan 10% van de koppels die daarom vroeg. ” Netwerk Notarissen vroeg ook of de koppels, na geïnformeerd te zijn over de gevolgen van de algehele gemeenschap van goederen, bij hun keuze bleven. “De algehele gemeenschap van goederen heeft als nadeel dat de beide echtgenoten voor schulden van een van hen, samen de boot in gaan. Er zijn huwelijkse voorwaarden die lijken op de algehele gemeenschap van goederen maar niet dat nadeel hebben. We zien uit de resultaten van de peiling dat de meeste koppels voor die huwelijkse voorwaarden kiezen in plaats van voor de algehele gemeenschap van goederen.”
Netwerk Notarissen adviseert de minister het wetsvoorstel niet bij de Tweede Kamer in te dienen. Netwerk Notarissen vindt dat eerst meer ervaring moet worden opgedaan met de nieuwe huwelijksregels en over 10 jaar een evaluatie te houden als de eerste echtscheidingen onder de nieuwe huwelijksregels een feit zijn.