Maand van de scheiding: vechtscheiding voorkomen met nieuwe clausule
Het is in september bij Netwerk Notarissen de maand van de scheiding. In dat kader presenteren wij een nieuwe clausule: de anti-vechtscheidingsclausule©. Deze clausule is voor in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden en is bedoeld om bij een eventuele scheiding een deel van de ellende die hoort bij een vechtscheiding te voorkomen.
“Met deze clausule willen we als Netwerk Notarissen ons steentje bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen”, zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen. Eerder dit jaar gingen er bij de rechtbanken nieuwe procedures in om zoveel als mogelijk vechtscheidingen te voorkomen. “Een goed initiatief” meent Van der Geld “en wat wij kunnen bijdragen is koppels helpen als de relatie nog goed is, afspraken te maken over hun scheiding”. Met de clausule kunnen koppels afspraken op hoofdlijnen vastleggen over hun scheiding.
In de anti-vechtscheidingsclausule spreken koppels namelijk af hoe ze met elkaar omgaan als het tussen hen op een scheiding uitdraait. Bijvoorbeeld over hoe ze met elkaar communiceren, binnen welke termijnen ze op berichten en documenten over de scheiding moeten reageren en dat ze geen spullen van elkaar mogen beschadigen. Het zijn principes over hoe ze een mogelijk toekomstige scheiding willen aanpakken. “Dit alles vanuit de gedachte dat het makkelijker is om afspraken te maken als je relatie nog goed is. Daarom bieden we de clausule aan koppels aan die komen voor een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden”.
De anti-vechtscheidingsclausule is er voor paren met en zonder kinderen. Voor paren met kinderen of kinderwens kan een kinderparagraaf aan de clausule worden toegevoegd. “Een vechtscheiding 100% voorkomen gaat misschien niet lukken, maar de leidraad voor je scheiding ligt al wel klaar. Hiermee kun je tijd rekken, modder gooien en ander scheidingsleed zo veel mogelijk voorkomen. Met eventuele boetes als toch één van de partners dwars gaat liggen bij de scheiding. Je moet namelijk zoveel mogelijk voorkomen dat je clausule een papieren tijger wordt”, vertelt Van der Geld.