Een woning erven #woonmaand
Vaak is een woning het meest waardevolle uit een erfenis. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis erft, maar wel erfbelasting. In de wet staat dat de erfbelasting wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van de woning die geldt in het jaar van overlijden van degene van wie je hebt geërfd. Als de WOZ-waarde van het jaar daarna lager is, dan mag je in de aangifte voor de erfbelasting die lagere WOZ-waarde opgeven. Is de WOZ-waarde van het huis naar jouw idee te hoog, dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Dit kan je een belastingbesparing opleveren omdat een lagere WOZ-waarde betekent dat je minder erfbelasting hoeft te betalen.
Verhuurde woning
Als je een woning erft die wordt verhuurd, dan gelden andere regels voor de erfbelasting. In de wet staat een formule waarmee de waarde van de woning wordt berekend in verhuurde staat. Het kan lonen de woning te laten taxeren. Als de getaxeerde waarde meer dan 10% afwijkt, staat de Belastingdienst het toe dat de lagere getaxeerde waarde wordt gehanteerd. Dan hoeft er minder erfbelasting te worden betaald.
Geërfde woning verhuren
Dit geldt niet als je de woning pas gaat verhuren nadat je deze hebt geërfd. Dan wordt voor de erfbelasting gewoon uitgegaan van de WOZ-waarde. Als je de woning wilt verkopen en alleen in de tussentijd wil verhuren, dan is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de huurovereenkomst. Dit om te voorkomen dat de huurder vanwege de huurbescherming voor onbepaalde tijd de woning mag huren en je de woning daardoor niet kunt verkopen.