Dierendag 2020: Heb jij al eens nagedacht over een huisdierenclausule?
Er zijn veel mensen met een huisdier. Maar vaak hebben huisdierenbaasjes niet nagedacht over hoe het verder moet met hun huisdier na scheiding of als ze zelf niet meer kunnen zorgen voor hun dier.
Huisdieren zijn vaak van een koppel en daardoor nog wel eens onderdeel van een echtscheiding. De rechter moet dan, net zoals bij prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn, beslissen over een omgangsregeling voor het dier, of wie het dier krijgt. Dit kan worden voorkomen door vooraf afspraken met elkaar te maken. In een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden.
In een testament kun je met de huisdierenclausule verschillende zaken regelen over de zorg van je huisdier na overlijden. Bijvoorbeeld wie je huisdier erft en de opdracht om voor het huisdier te zorgen, al dan niet met toekenning van een bedrag voor de verzorging. Ook kun je in een testament vastleggen dat je liever niet wilt dat je dier in het asiel terechtkomt en dat, als je bijvoorbeeld meerdere honden hebt, deze bij elkaar moeten blijven. Ook kun je met de huisdierenclausule in jouw testament vastleggen hoe je wilt dat je huisdier moet worden verzorgd. De huisdierenclausule kan overigens ook voor paarden worden opgenomen. Als je niets regelt voor jouw huisdier, dan beslissen na jouw overlijden je erfgenamen over je huisdier.
Er is ook een huisdierenclausule voor in het levenstestament. Hiermee kun je een verzorger voor je huisdier aanwijzen en instructies over de verzorging opnemen.